Stipendium 2011

2011-års HANS-ERIK NÄÄS STIPENDIUM gick till 
Astrid Koorti Kroon, Sundbyberg.

Årets Hans-Erik Nääs stipendium går i år till Astrid Koorti Kroon, 16 år, från Sundbyberg. Stipendiet är på 10.000 kronor.

Astrid började spela accordion vid 9 års ålder och blev förälskad i dragspel då Åsa Arvidsson kom till skolan och visade upp instrumentet. Hon började efter det att studera på Sundbybergs Kommunala Musikskola. Efter några år bytte Astrid till Lilla Akademin där hon studerade för Irina Krjutjkova. Nu går hon på Viktor Rydbergs Gymnasium på Odenplan men fortsätter att spela för Irina. Irina bor i Västerås så det betyder att Astrid lägger ner en hel del pengar på resor.

Redan vid 14 års ålder fick Astrid uppföra ett nyskrivet verk av Olof Lindgren på Nybrokajen 11 och även på musikfestivalen i Gryt. Hon har tilldelats Kungliga Musikaliska Akademiens stipendium ett flertal gånger. Hon har medverkat i olika festivaler och även tagit emot stipendium från kompositören och musikern Olof Lindgren.

Astrid har även fått privilegiet att spela inför svenska kungaparet och andra höga personer.

Hon har höga ambitioner vad gäller musiken och hennes intresse för accordion är stort likaså att fortsätta att studera musik.

Astrid spelar inte bara solo utan deltar i olika ensembler. Kan nämnas att hon medverkade i en sådan på Nobel efterfesten på Handelshögskolan. Där spelade de stycken av Astor Piazolla.

Årets Hans-Erik Nääs stipendiat motsvarar alla kriterier som Hans-Erik tryckte på. Intresse, ambition, hårt arbete att förkovra sig och lust att dela med sig till alla som delar intresset.

Hans-Erik Nääs Minnesfond gratulerar Astrid till stipendiet och hälsar henne välkommen att mottaga diplom och check de 24:e juli på Mannaminne på Dragspelets Hus där stor dragspelsfestival anordnas.

 

2011-05-03
Hans-Erik Nääs Minnesfond
Styrelsen
Birger Englund
tel. 0612-208 55