Stipendium 2013

2013-års HANS-ERIK NÄÄS STIPENDIUM gick till Emanuel Multing. Enskede Gård. Emanuel är 15 år.

 

Stipendiet är på 10.000 kronor.

 

Emanuel är nu inne på sin sista termin i grundskolan för att sen välja ett gymnasium att plugga på. Han berättar att han fastnade för dragspel när han var 9 år och familjen hade blivit bjudna på middag till Erik Kjellberg, som är musikprofessor och kunde spela på många instrument. Efter middagen tog han fram sitt dragspel och Emanuel fick testa på det. Och nu kom den magiska känslan. Han ville spela dragspel.

Mamma Jenny fick sätta honom i kö för att få börja spela dragspel. Efter ett halvårs väntan kom han in och då fick han träffa Erik Iivonen som ju är en duktig pedagog och lärare som har skapat många duktiga och lovande dragspelare.

 

Han har även tagit lektioner hos Eriks syster Maritta som har gett Emanuel förståelse då det gäller tolkning och teknik. Redan under sitt andra år som dragspelselev åkte han till Haparanda/Torneå där det varje år arrangeras dragspelsläger med musiker från både Finland och Sverige och det blev en stor inspirationskälla för Emanuel

Där fick han träffa Erik Brander, Pasi Hirvonen, Per Romin och Niko Mäenalainen, alla stora dragspelare.

Ja, Emanuel har en stor aptit på att utveckla sitt dragspelande så långt det går. Därför behöver han investera i ett nytt dragspel och det är ju väldigt dyrt. Han behöver pengar till sommarlägren i Haparanda/Torneå så mamma slipper betala allt.

 

Emanuel berättar också om sin morfar, Rune Carlsson, som var en stor jazztrummis och sångare. Han var så snäll. Skjutsade till Emanuels tidiga dragspelslektioner, bjöd på mjölk och bullar men han dog för ca en månad sen. Han spelade med Hans-Erik Nääs i början på sin karriär på 50-talet. Morfars stora önskan var också att han skulle kunna få Hans-Erik Nääs stipendiet.

 

Årets Hans-Erik Nääs stipendiat motsvarar alla kriterier som Hans-Erik tryckte på. Intresse, ambition, hårt arbete att förkovra sig och lust att dela med sig till alla som delar intresset.

Kort sagt ” en härlig kille ” och en oslipad diamant som vi i juryn tror kommer arr blomma ut.

 

Hans-Erik Nääs Minnesfond gratulerar Emanuel till stipendiet och hälsar honom välkommen att mottaga diplom och check den 20.e juli på Sandslån där stor Dragspelsfestival anordnas.

 

2013-04-25

Hans-Erik Nääs Minnesfond
Styrelsen
Birger Englund
tel. 0612-208 55