Den här sidan handlar om Parfym som är ett stort intresse.

Drömmen vore att en dag få vara med att göra en personlig doft som bara blir min. Men tills dess får jag nöja mig med dofter som andra komponerat ihop, samt läsa om hur det går till att göra en parfym... Hoppas att du också är nyfiken och delar mitt intresse för något som av många anses ytligt.

                   Parfymens historia

Användningen av parfymer har sin början i det tidiga mellanöstern, där många väldoftande träslag och blommor växte direkt utanför dörren. Bla ceder, sandel och balsam träd innehåller doftande kåda eller gummisaft. När trädet bränns avger det en väldoftande rök. Därifrån kommer ordet parfym som betyder just rök.

Under antiken användes det dofter i otroliga mängder. När Kleopatra väntade på sin älskare lät hon beströ alla golv i sitt hus med doftande rosenblad.

I det gamla Grekland badade de som hade råd i parfymerat vatten och hällde doftande oljor över hela kroppen. De parfymerade håret, kläder, sängen och sängkläderna. Istället för fontänerna sprutade vatten fyllde man dom med rosendoftande vätska. Favorittjänarna och favorithästen gneds in med doftande salva. Sköljskålen vid finare middagar var fyllda med rosenvatten ,maten var också ofta parfymerad.

Den första namngivna parfymen kom från Cypern och hette Kyphi och receptet har hittats nedskrivet på Egyptiska papyrusblad. En av ingredienserna var kåda från vilda cictusblommor.

I Egypten  användes det doftande ämnena vid balsamering, och i kungagravar där man har hittat doftande krukor från år 3 500 f kr.

Drottning Elisabeth av Ungern använde sk doftvatten för att lindra sin ledvärk och behålla sin ungdomliga skönhet. Detta doftvatten framställdes genom destillering av blommande rosmarinkvistar, citronverbera, rosor och eventuellt salvia.

Att blanda eget: 5 cl etylalkohol, blandas med följande eteriska oljor:

30 droppar rosmarinolja, 12 droppar citronolja, 30 droppar rosenolja, 5 droppar pomeransolja, 2 droppas salviaolja och 2 droppar myntaolja

Förslut: gärna i mörk flaska och skaka före användning

Parfymindustrin fick sin verkliga början med tillverkning av doftande skinnhandskar. Katarina av Medici blev drottning av Frankrike år 1533 och eftersom en fin dam inte visade sig offentligt med bara händer så var hon, trots att hon inte tålde läderlukten tvungen att använda handskar. För att slippa ifrån det största obehaget så lät hon handskmakaren parfymera de handskar han tillverkade till henne. Inom kort använde alla finare damer i Frankrike väldoftande handskar.

Under medeltiden och framåt långt in på 1800-talet, bar europeiska läkare med sig doftblandningar när det besökte sina patienter i hemmen. Doften skulle dels göra sjukbesöket lite behagligare för läkaren, dels skulle den skydda doktorn mot smitta. När pesten drog fram bar läkarna extra långa näsor trädda över sina egna. det var strutar fyllda doftande örter som skulle filtrera bort pestsmittan.

I början av 1900-talet var det ofint att lukta parfym och man skulle använda det ytterst sparsamt och gärna hålla sig till en och samma doft.

När man på1920-talet öppnade Tutanchamos grav doftade det ännu ur smörjelsekärlen som han fått med sig. fettet hade konserverat doftämnena.

Tillverkning

Sedan många århundraden är stora delar av parfym tillverkningen/industrin koncentrerad till Frankrike. Skapandet av en parfym sker främst i Grasse nära Cannes på franska Rivieran. Orsaken till att tillverkningen koncentrerats till detta område är att man haft en god tillgång på de olika blommor som används som Tex. jasmin, rosor och mimosa.

Det är ingen enkel sak att framställa en parfym det är en lång och tidsödande process innan man ens  fått fram de extrakt man behöver. Sedan  använder man sig av specialister sk "näsor". Man kan inte träna sig till att bli en näsa utan dessa personer är födda med ett mycket högt utvecklat doftsinne. En näsa kan urskilja flera hundra olika dofter i en parfym, för att behålla den goda näsan så är det förbjudet att dricka äta starkt kryddad mat, röka eller dricka alkohol (men de flesta unnar sig då och då ett glas vin) En näsa jobbar  bara tre timmar per dag sedan måste luktsinnet få vila. det finns 200 näsor i världen, 40 av dessa jobbar i Frankrike, 35 av de bästa jobbar i Grasse. Alla näsor utom 2 st är män. Ofta går yrket i arv från far till son. Att det är så  få kvinnor beror på att kvinnors hormonella svängningar inte är bra för känsligheten i näsan. En bra näsa ska klara av att skilja på 1 400 olika dofter.

(mejram)
Maskulina dofter

Ex på maskulina dofter är kryddpeppar, mejram, muskot, cederträ, sandelträ.
Maskulina dofter används aldrig ensamma utan blandas med andra dofter av mer naturell karaktär men även med mera feminina dofter som mandarin, grapefrukt, ros, salvia. En doft blir alltid bättre av att blandas. det händer häpnadsväckande saker när dofter blandas, det rätta dofterna får "gifta" sig med varandra.

För att doften inte skall avdunsta behövs det sk fixativ. Några exempel på fixativ är: Orrisrot : har en träaktig ton med violliknade söt och varm doft med en underton av frukt och blommor. Är ett av de dyrbaraste material som används, råvaran utvinns ur roten av olika irisväxter, iris pallida, iris florentina
Myrra
: En naturligt varm och något sötaktig och kryddig doft. Myrraharts används i ytterst små mängder i blommig parfym av tung orientalisk typ.
Galbanum : Är en kryddig grön doft med träaktiga, tallbarrslika och balsamiska undertoner.

Animaliska dofter

Inte bara blommor, rötter och andra växter används vid framställningen av väldoft, även djurlivet producerar de märkligaste dofterna.
Mysk: används som fixativ och dess doft är erotiskt eggande, torr, träaktig och animalisk. Detta ämne får man ur en körtel ur pungen på myskhjorten. Ur en enda hjortpung får man inte mer än 15-20 gram rent körtelextrakt. Idag har kemister tack och lov lyckats få fram den åtråvärda mysk doften på konstgjord väg.
Castor ´eum -bävergäll : Är det sekret som den kanadensiska bävern använder för att utmärka sitt revir. Som råvara är bävergäll ett oljigt illaluktande ämne men i förädlad form får det en varm läderaktig doft.
Ambra : Är ett grå svart sekret från kaskelottvalens matsmältningsapparat. Valen gör sig fri från den gråa massan och man kan finna klumpar flytande på vattnet eller uppspolade på stranden.

Doftfamiljerna

Doft är luftburen och kommer farande med vinden eller smyger förbi som ett stillsamt drag. Det finns mycket gemensamt mellan doft och musik. Precis som musikvärlden så har doftvärlden ett tonspråk som hjälper till att beskriva de olika skikten i en parfym* Toppnoten Är den flyktigaste delen av parfymen. Den har den mest omedelbara effekten på luktsinnet, stannar kvar i 10-20 minuter innan den mattas av.
EX: bergamott, citron, lavendel, mynta, skogsros
* Hjärtnoten Smälter in och omvandlar toppnoten och bär parfymen i 20-30 minuter. Behöver 10-20 minuter för att framträda och dröjer sig kvar i 2-3 timmar.
Ex: Bulgarisk ros, jasmin, neroli, orangeblomma, galbanum. liljekonvalj
* Basnoten Kan från början vara stark och obehaglig och det kan ta upp till en halvtimme innan dess "verkliga" doft framträder. Basnoten ligger kvar i minst 6 timmar nästan som ett minne av parfymen

Man indelar parfymer i tre doftfamiljer: Blommiga, orientaliska och cypressaktiga.
I den blommiga familjen ingår gröna, fruktdoftande, friska, söta och aldehyd dofter.
De orientaliska parfymerna är oftast söta eller kryddiga men kan även vara båda delarna. Cypressdofterna präglas av fruktighet, blommighet, friskhet, gröna toner

Citrusväxterna lämnar ovärderliga oljor till parfymindustrin. Apelsinträdet - "bitterorange" är extra nyttigt: Ur en och samma växt kan man utvinna tre olika oljor: Apelsinolja ur fruktens skal, neroli som kommer ur apelsinblomman samt petagrinolja som man får av blad och toppskott.
Av tusen kilo apelsinblommor får man ett kilo olja

(lavendel)

Dofter vi känner igen

Jasmin - Parfymblommornas drottning, jasminen väger 1/10 gram och måste plockar en och en. Det går åt fem miljoner blommor till en liter olja. de dyra oljorna förvaras bakom tjocka murar i låsta källarvalv.
Lavendelolja - är en av de oljor som utnyttjas mest i diverse parfymer och andra hygieniska artiklar som tex tvål. Med lavendel vill man skapa en känsla av renhet, friskhet och fräschör. 8 miljoner handplockade blommor ger 1 kg ren doft.
Ylang-Ylang - används i väldigt många dofter och har en rik, sötaktig, blommig och jasminlik doft. Ylang- Ylang används för att ge parfymerna elegans, värme och långt liv.
Rosen - är en stark symbol för all blomdoft, i alla tider har rosen varit den ultimata doften. den doftande rosen står inte bara för vällukt utan förknippas även med poesi, kärlek, passion och vällust.
Det finns i huvudsak två olika sorters rosor som står för rosendoften i parfym och kosmetika. den ena  är den Bulgariska oljerosen Rosa Damascena Trigintipatala även kallad den trettiobladiga. denna rosensort odlas sen 1700-talet vid foten av balkanberget och ska tidigt på morgonen plockas för hand, eftersom själva doften finns som olja i kronbladen så avdunstar doften när solen börjar värma. Doften är mycket intensiv , en typisk rosendoft med undertoner av the och honung.
Den andra rosen är Rosa Centifolia även kallad hundrabladsrosen. denna ros odlas i Frankrike, Egypten och Marocko. En mild, frisk och lätt doft avges från denna art. de skördade rosorna måste bearbetas inom ett dygn annars tappar dom sin arom. Av fem ton blommor får man 1 kg olja.
Patchouli - är en av de viktigaste ingredienserna som en parfymmakare har. Lukten är mycket söt, intensiv med undertoner av trä och örter. man skördar patchouli genom att ta blad och unga skott som sedan får soltorkas.

Exempel på doftsammansättningar

Léau - sambacblomma, jasmin, pion, cyklamen, ekmossa, persika
Salvador Dali "classic" - neroli, orangeblomma, ros, jasmin, ylang.ylang, vanilj, ekmossa, bergamott, sandelträ
salvador Dalí "laguna" - galbanum, lemon, tanger, verbera, plommon, liljekonvalj, ros, iris, sandelträ, mysk. amber, vanilj
Kenzo Jungle - kardemumma, lakrits, vanilj
Ombre d´or - ylang-ylang, ros, viol, vanilj, ambra. mysk

Vie Privee´- blommig
Toppnot: Narciss
Hjärtnot:  Fresia, vita rosor, vita syrener
Basnot:   Vit iris

Ispahan - orientalisk
Toppnot:  Ylang-ylang, jasmin, hyacint
Hjärtnot:   Nejlika, peppar
Basnot:    Ceder, Vetiveria, Patchouli

Nature - grönt
Toppnot:  bladgrönt, mandarin
Hjärtnot:   ros, jasmin, freesia
Basnot:    ekmossa, virginiaceder

Att tänka på

Förvaring

* håller bäst om den förvaras på en mörk och väl ventilerad plats
* tänk på temperaturen, både för kallt och för varmt förstör parfymen. 
  Bästa temperaturen ligger emellan 13 ~15c .
* När man väl öppnat en flaska så är vacumet brutet och den börjar 
  sakta att avdunsta var därför noga med att sätta tillbaka korken 
  ordentligt efter varje användning.

Användning

* Parfymer doftar olika på olika personer beroende på hudens 
  egna   ph-värde, kroppen fettproduktion och matvanor. Därför är det 
  inte säkert att en parfym som luktar gudomligt på någon annan gör 
  det även på dig. Var därför noga med att prova parfymen innan du 
  köper den.
* Prova högst tre dofter åt gången, din näsa kan inte skilja på fler. 
  Spreja på olika ställen som handleden, underarmen och armvecket. 
  Vänta sedan minst 10 sekunder innan du luktar. Parfym 
  doftar  även godare på vänster arm beroende på att den ligger 
  närmare  hjärtat och på så sätt är varmare.
* Glöm inte bort alla andra produkter som du använder som tex schampo, 
   hudlotion, deodorant. För många olika dofter blir sällan bra.
* Vitlök kan förvandla den mest underbara lukt till den mest avskyvärda, 
   så när du ätit vitlök så spruta inte på parfym direkt efter. 
   Även annan stark mat kan göra att din parfym luktar illa.
* Ingen som är längre bort än en armslängd ska kunna känna din parfym. 
   Din doft är något som du ska dela med dig till dom närmaste inte till alla
    i rummet. Tänk på alla allergiker och använd parfym sparsamt.
* Bäste ställena att spreja parfym på är där pulsen slår 
   (där man kan känna pulsen) som handled, halsgrop, bakom öron, 
   knäveck etc.
* man kan även spreja parfym i luften och gå genom "molnet"
* spreja inte på siden, läder, skinn eller vita kläder eftersom parfym lätt
   lämnar fläckar efter sig.

Smått och gott

 *Parfym: innehåller 15-20% parfym och 80-85% alkohol
   Dröjer sig kvar i 2- 6 timmar beroende på kroppens kemiska sammansättning.
*Parfym de toilette: innehåller 12-15% parfym mest alkohol något vatten
  dröjer sig kvar i 2-5 timmar
*Eau de toilette: innehåller 5-12% parfym mer vatten än alkohol
  Dröjer sig kvar i 2-4 timmar
*Eau de cologne: Innehåller 2-6% parfym mest vatten något alkohol
  Dröjer sig kvar 1-2 timmar och är menat för att ge en antydan av doft

*En människa har 5 miljoner luktceller en fårhund har 200 miljoner
*Luktsinnet finns i den äldsta delen av vår hjärna, den del som har med 
  känslor,sexualitet och minnen att göra 
*Parfym doftar starkast före ett oväder, det beror dels på att molekylerna
  avdunstar snabbare vid låg lufttryck, dels på att luftens höga fuktighet
  stärker luktsinnet
*En skicklig läkare kan ofta ställa diagnos bara genom att lukta på 
 sin patient.Diabets luktar aceton och pest luktar mogna äpplen.
*Man kan träna sig att komma ihåg och känna igen upp till 10 000 
 olika dofter.
  En "näsa" yrkesparfymör kan sitta tänka ihop en doft ur minnet precis som  en kompositör kan höra musikstycken i tanken.

Källor
Doft av Marguerite Walfridsson
The world of perfume av Fabienne Pavia

              
   
HEM       Tillbaka         NÄSTA
   
Innehåll           Romantik                Choklad