Här har jag samlat lite fakta om 
Celiaki - Glutenintolerans

En sjukdom som jag själv drabbats av och som jag fortfarande försöker lära mig leva med. Under många år var jag på ganska regelbundna läkarbesök pga.  att jag hade ont i magen. Ena gången var det magkatarr, andra gången var det inflammation i tarmen och så höll det på i flera år, än det ena ,än det andra.

Men till slut hamnade jag hos en sk stafettläkare som genast beordrade rätt prover. Man upptäckte då att jag hade brist på vitamin B12 vilket är mycket vanligt vid obehandlad celiaki. Jag fick göra en gastroskopi och dom tog tarmprover. Jag var själv mycket skeptiskt till deras misstankar eftersom jag inte haft problem av/med dom "normala"  symtomen som Tex. viktminskning och diarré. Mitt största problem var istället att jag alltid hade ont i magen.

Men proverna visade att jag har celiaki och jag fick en remiss till en dietist och började äta glutenfri mat. På en gång märkte jag en enorm skillnad. För första gången på flera år så är inte min första tanke när jag vaknar på morgonen eller somnar på kvällen Åh vad jag har ont i magen. Det är ett helt annat liv nu.

Men naturligtvis så har det varit en stor och jobbig omställning, jag har inte vant mig än och tycker att det är lite jobbigt att känna sig utanför och särbehandlad vissa gånger.

Det är framförallt jobbigt när man Tex. är ute på "stan" och blir hungrig. Det finns nästan inga caféer där man kan köpa en glutenfri smörgås (inte där jag bor i alla fall) Var på ett ställe igår där jag inte ens kunde äta en sallad eftersom dom hade pastaskruvar i salladen. Så jag fick äta bananer istället.

Men som allt annat så handlar det om vana och allt innehåller ju faktiskt inte gluten även om det i mörka stunder kan kännas så.

Här kommer lite fakta om celiaki och lite tips om vad du som anhörig eller vän bör tänka på...

 

Vad är celiaki och vad innebär det

Celiaki är en tarmsjukdom som innebär att tunntarmens slemhinna skadas av gluten, ett protein som ingår i de fyra sädesslagen: Vete, Råg, Korn och Havre.

Exakt hur gluten skadar tarmen vet man inte, men överkänsligheten består hela livet och förekommer både hos vuxna och barn. Det är alltså inget som läker efter ett tag. För att hålla sig frisk måste man undvika det varor som innehåller gluten. Det finns inga mediciner mot Celiaki utan kosten är den medicin man behöver. Äter man glutenfri kost så behandlar man symtomen och kan hålla sig "frisk" dvs. symptomfri, men sjukdomen i sig finns alltid kvar.

Det som händer när en person med celiaki får i sig gluten är att tarmen inflammeras och slemhinnan blir slät. Hormoner och andra ämnen i tarmen påverkas också.

Skadan på slemhinnan innebär att tarmens förmåga att ta hand om och suga upp näringsämnen som Tex. järn och vitaminer försämras.

Den friska tunntarmen har en yta som motsvarar storleken av en tennisplan. När en person med celiaki får i sig gluten svullnar slemhinnan upp och den yta som ska ta hand om alla näringsämnen minskas till vad som motsvarar en servruta.

För den som fått diagnosen celiaki gäller helt glutenfri kost livet ut, vilket innebär att man inte skall äta kost som innehåller vete, korn, råg och havre. De flesta blir symptomfria om dom sköter kosten.

Med glutenfri kost tillfrisknar slemhinnan så småningom. Men det dröjer en tid, man räknar med att det tar ung sex månader innan ett barns tarm ser normal ut. För en vuxen kan det ta ändå upp till ett år.

Det är viktigt att man aldrig slarvar med kosten. Även mycket små mängder gluten kan skada tarmen. Även om man inte känner av några symptom så skadas slemhinnan redan inom några timmar efter att man fått i sig gluten. Sedan tar det ca sex månader innan tarmen läkt igen.

Näst efter  astma  och allregi är celiaki den vanligaste kroniska sjukdomen bland barn.

Symtom

Man skiljer på symtomen mellan barn och vuxna.
Hos små barn är det vanligt att vikten står stilla eller att den går ner. Lite äldre barn växer ofta dåligt på längden, kommer sent i puberteten, dåligt humör, lös avföring och kräkningar är andra symtom hos barn.

Vuxna har ofta diffusa symtom som trötthet, viktminskning och depressioner. Många mår dåligt i flera år utan att veta varför. Ofta feltolkas symtomen och klassas som nervösa besvär.

Lågt blodvärde, (ofta hittar man en brist av vitaminen B12) och brist på olika ämnen blir en naturlig följd av tarmens oförmåga att suga upp näringsämnen. Bristerna kan i svåra fall leda till skelettbesvär, muskelbesvär och hudbesvär.

Hur man känner sig är en del av sjukdomen, den andra är hur tarmslemhinnan mår. De påfrestningar som tarmen utsätts för om man inte sköter dieten eller inte blir upptäckt i tid kan leda till följdsjukdomar. Forskning har visat att elakartade tumörer i tarmen kan kopplas till tarmslemhinnans tillstånd.

Diagnos

För att säkert kunna ställa en riktig diagnos tar man förutom blodprov även ett tarmprov. 

Detta gör man genom  så kallad  biopsi, viket innebär att man tar en bit av tunntarmens slemhinna. För att kunna göra detta måste den sjuke svälja en tunn plastslang med en gripanordning i ena änden.

Ofta gör man samtidigt en gastroskopi som innebär att man får svälja en slang med en liten kamera längs ut i ena änden som gör att läkaren kan se tarmens insida.

Att göra gastroskopi var det som jag gruvade mig mest för och ned all rätt!!! För det är det värsta som jag varit med om. Tro nu inte att jag försöker skrämma er utan tvärtom, jag tror att det är bättre man vet att det kommer vara otäckt. Alla sa till mig att det inte var så farligt Ok tänkte jag det är väl inte så hemskt då! Men jag fick en chock och jag känner att för mig hade det varit bättre att vara förbered. Om man tänker sig det absolut värsta tänkbara så blir man bara "glatt" överraskad för såå hemskt är det inte.

Psykiska påfrestningar

Celiaki kan av olika anledningar leda till att man mår psykiskt dåligt. det kan bero på brist på vissa viktiga näringsämnen, oro över symtomen innan sjukdomen upptäcks eller svårigheter att anpassa sig till den glutenfria dieten.

Man brukar dela in orsakerna till besvären i två olika block: Före diagnos och efter diagnos.

Före diagnos

De psykiska besvären som obehandlad celiaki kan medföra, uppträder för det mesta i perioder och i alla åldrar. Små barn kan verka likgiltiga inför omgivningen, ungdomar drabbas av trötthet och allmänna olustkänslor.

Vuxna kan drabbas av depressioner och känna sig modlösa och orkeslösa, koncentrationsförmågan sviktar man känner sig gråtmild och irriterad. Många upplever att de aldrig känner sig utvilade. 

Efter diagnos

Även i samband med att diagnosen och övergången till den nya kosten kan psykiska besvär dyka upp. Det känns tungt att inte kunna äta allt det goda som man är van vid, och att behöva lägga ner extra tid på både matlagning och bakning.

Att leva med celiaki kan innebära sociala påfrestningar som upplevs som jobbiga. På restauranger, caféer och hemma hos vänner måsta man alltid fråga vad maten innehåller och förklara sin sjukdom. Ibland finns inget glutenfritt, då får man sitta och se på när andra äter. Många gånger får man ta med eget bröd, fika och egen mat vilket gör att man känner sig utanför.

Ibland kan man uppleva en brist på förståelse från omgivningen. det kan vara svårt att få andra att förstå hur det känns att leva med celiaki. Eftersom symtomen inte märks utåt. Det kan vara jobbigt att alltid behöva förklara sig. Nej jag kan inte äta detta denna enda gång bara för att vara snäll, nej jag tackar inte nej av elakhet, nej jag kan inte hänga med och käka pizza.

Ex på var det finns gluten

    Livsmedelsgrupp            Utan gluten        Med gluten
frukt och bär Alla sorter i ren form Soppor, pajer, krämer
Grönsaker Alla sorter i ren form Stuvningar, gratänger, sallader, rostad lök
Potatis och rotfrukter Alla sorter i ren form Panerad potatis, potatisbullar, kroketter, kroppkakor, gratänger
Mjöl glutenfria mjölmixer, maizenamjöl, arrowrot, vetestärkelse, mjöl av majs, potatis, soja, Bovete och ris vete, råg, korn, havre, graham, durumvete, dinkelvete, spelvete
Gryn och flingor  Ris, bovete, hirs, majs, sagogryn, polentagryn Mannagryn, havregryn, korngryn, grahamsgryn, rågflingor, cous-cous, ströbröd
frukostflingor Corn flakes, puffat ris,  kalaspuffar, special k, bran flakes, müsli
Kött Alla sorter i ren form Färdiglagade rätter som Tex. köttbullar, pannbiff, hamburgare, kryddmixer, paneringar
Charkuterivaror namnskyddade korvar Tex. wienerkorv, Scan, Ica, korv, leverpastej, blodpudding, patéer.

 Goda råd till dig som är vän eller bekant

* Det är viktigt att alltid läsa recept och innehållsförteckningar noga för att kontrollera att de inte innehåller gluten
* Fråga gärna din gäst vid planering av middag eller fika om du är osäker, vi tar inte illa upp
* I stället för vetemjöl kan man använda glutenfri mjölmix, maizena eller potatismjöl.
* Det finns bakverk och maträtter som är naturligt fria från gluten
* Bakverk som kan vara fria från gluten är OBS inte alltid! biskvier, maräng, kokos och nötkakor. Drömtårtor mandel och Schwarzwaldtårtor. Finns fina glutenfria tårtor i frysdisken.
* Om såser och soppor reds med maizena, potatismjöl eller arrowrot istället för vetemjöl blir det glutenfria
* När det gäller maträtter är det enklast att hålla sig till rena kött och fiskrätter utan paneringar, redningar eller ströbröd.
* Kom ihåg att bakbord och redskap måste var väl rengjorda innan du börjar baka glutenfritt.
* Tänk på att inte bröa formen med vanligt ströbröd. Använd glutenfritt eller krossad corn flakes.

Det är klart att det är enklast att alltid be den glutenintoleranta ta med sig eget fika bröd för att undvika fel. Men tänk på att det är lätt att känna sig utanför och särbehandlad. Det bästa är att baka något som alla kan äta av. Man behöver ju inte alltid ha flera sorters kakor, kanske en sorts kaka räcker och kanske glass till istället.

Många glutenintoleranta blir även känsliga för laktos som finns i diverse mjölkprodukter. Fråga din gäst om så är fallet för honom/henne i sådan fall finns det Tofuline glass att köpa och den är jättegod så det är något som alla kan äta.

Att äta glutenfri mat innebär inte bara en del mer jobb utan gräver också ett stort hål i börsen. När medelsvensson får betala 100:- för sin matkasse med mjöl, pasta, bröd och kex...

...måste den glutenintolerante i samma affär betala fem gånger så mycket för samma mängd varor, och..

...om inköpen görs på apotek blir matkassen sex gånger så dyr.

Är aldrig eller sällan extrapriser på specialprodukter

Är även svårt att få tag på glutenfria livsmedel ofta måste man köra till en större stad för att göra sina inköp.

Dagens rätt på restauranger är ofta pasta eller panerad fisk eller kött vilket innebär att man ofta måste ta ett dyrare alternativ.

Prisex:

            Normalkost                 Specialkost
Wasa husman 25:80 kr/kg Grovknäcke Semper 94:24 kr/kg
Skogaholmslimpa 23:30 kr/kg Frialimpa 71:80 kr/kg
Spagetti Kungsörnen 9:90 kr/kg Spagetti Hammermuhle 75:60 kr/kg
Tagliatelli Barilla 19:00 kr/kg Makaroner Hammermuhle 78:00 kr/kg
Vetemjöl Kungsörnen 4:95 kr/kg Fin mjölmix Semper 36:0 kr/kg

Grov mjölmix Finax 37:80 kr/kg

Läs mer på www.celiaki.se

 

 

                             
  HEM                         TILLBAKA                 NÄSTA
  Innehåll                                      Hälsa                                              Stress

 

 

Grafik från lallas